DDe opstalverzekering is een verzekering die eventuele schade denkt aan je eigen woning. Schade die bijvoorbeeld wordt veroorzaakt door storm, brand of bij inbraak.

Wat is een opstalverzekering?

De opstalverzekering zorgt er voor dat uw huis goed verzekering is tegen schade aan alles wat aan je huis vast zit. De schade kan onder andere ontstaan door brand storm of waterschade. Ook is uw woning verzekerd tegen inbraak. Iedereen met een koophuis is verplicht om een opstalverzekering af te sluiten. Het wordt ook wel een woonhuisverzekering genoemd.

Wat is er verzekerd met de opstalverzekering?

Alle schade die veroorzaakt worden aan uw woonhuis zijn in de meeste gevallen verzekerd. Je kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld brand, storm en inbraakschade maar ook schade bij aanrijdingen en vandalisme aan je woonhuis zijn verzekerd. De verzekering dekt niet alleen uw woonhuis maar ook alle aangrenzende gebouwen zoal een schuur en een garage. U dient er wel rekening mee te houden dat glas standaard niet inbegrepen is bij een opstalverzekering. Je kunt je hier extra tegen verzekeren. Als laatst is het goed om te weten dat schade bij natuurrampen en oorlogen niet worden vergoedt.

Tips bij het afsluiten van een opstalverzekering

Een opstalverzekering afsluiten is een fluitje van een cent. Toch zijn er een aantal zaken waar je op moet letten bij het afsluiten van een opstalverzekering. Wat is er nu precies allemaal verzekerd? Bij welke schade situaties en tot welk bedrag? Neem als eerst altijd de voorwaarden van uw verzekeraar door. Dit kan namelijk verschillen. Hou er rekening mee dat de fundering niet in alle gevallen meeverzekerd zijn. Dit geldt ook voor de ruiten in uw woning. Bij verbouwingsplannen moet er gekeken worden of de verzekeringswaarde eventueel omhoog moet. Zo voorkom je dat je bij schade te weinig uitgekeerd krijgt. Verder moet er rekening mee houden dat u per gebeurtenis mogelijk een eigen risico moet betalen.

Een opstalverzekering bij een huurhuis

Wanneer u een woning huurt is een opstalverzekering niet verplicht. De verhuurder is hiervoor verantwoordelijk. Er zijn situaties waarin u toch kunt overwegen om een woonhuisverzekering af te sluiten. Bijvoorbeeld wanneer u uit eigen zak een nieuwe keuken heeft laten plaatsen of een prachtige badkamer heeft gerealiseerd.